Alles wat je moet weten over Retinol: hét anti-huidverouderings ingrediënt

16 Sep 2020

...

Een slappere huid, fijne lijntjes of rimpels. Huidveroudering ligt nog steeds gevoelig als we spreken over gezichtsverzorging. Toch is er een ingrediënt die de tekenen van huidveroudering kan bestrijden en terugdraaien: retinol oftewel Vitamine A. Retinol wordt nog steeds beschouwd als één van de beste anti-huidverouderingsmiddelen. Vele onafhankelijke wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit ervan bewezen en dermatologen zweren bij de vitamine.

 

Retinol is een van de ingrediënten die in staat is de huid te herstellen, te helpen genezen en te regenereren. Ze is en blijft een must in de cosmetica omdat geen enkel ander actief ingrediënt zo'n complete werking heeft op de dermis en de epidermis. Retinol (Vitamine A) heeft het vermogen om de vernieuwing van de epidermale en dermale cellen (fibroblasten) te verbeteren door de collageensynthese en de actieve bestanddelen bijvoorbeeld, zoals hyaluronzuur of glucosamine te stimuleren. De molecule had enkele jaren een minder goede reputatie voor ze opnieuw aan populariteit won. Dit komt omdat de meest irriterende vorm van retinol,  isotretinoïnezuur, irriterend kan zijn op de gevoelige, droge en dunne huid bij overmatig gebruik. Tegenwoordig zijn er eigenschappen toegevoegd aan een formule met retinol om ze meer dragelijk te maken voor de huid, zonder dat dit een effect heeft op de effectiviteit. De effectiviteit van vitamine A wordt daarbij nog eens extra geaccentueerd in combinatie met vitamine C en vitamine B3,  die huidirritaties verminderen.

 

Huidveroudering voorkomen of genezen?

 

Er zijn 2 hoofdcategorieën van anti-huidverouderingsingstechnieken: huidveroudering voorkomen en huidveroudering genezen of behandelen. Antioxidanten zoals bakuchiol, vitamine E en vitamine C behoren tot de actieve bestanddelen die worden gebruikt voor preventie. De corrigerende bestanddelen zijn de bestanddelen die van nature in de huid zitten zoals peptiden en hyaluronzuur.  Zij zijn de enige die de celregeneratie, het herstel en de genezing in de dermis bevorderen. Weet u niet goed of u uw rimpels nu moet voorkomen of genezen? Kijk dan niet naar uw leeftijd maar naar de leeftijd van uw huid. Komt u veel in de zon, hebt u last van rimpels, fijne lijntjes of pigmentvlekken? Ga dan voor het laatste. Excessieve blootstelling aan zon is namelijk de voornaamste oorzaak van huidveroudering.

 

Een goed onderhouden huid die niet aan de zon wordt blootgesteld ziet er jonger uit en zal minder corrigerende werkstoffen nodig hebben. Toch zijn er  preventieve werkstoffen aanbevolen vanaf de leeftijd van 25 jaar. Vanaf de leeftijd van 35 tot 40 jaar zijn de corrigerende stoffen aangeraden voor zones zoals de oogcontouren, hals en décolleté. Wij raden aan crèmes op basis van retinol alleen 's avonds aan te brengen en dit 's morgens goed af te spoelen. Breng de volgende ochtend ook een crème aan met een zonnebescherming van factor 30 in de winter en 50 in de zomer.  Eigenlijk zou u ook zonder een product op te doen met vitamine A zonnebescherming moeten gebruiken om huidveroudering tegen te gaan.

 

 

Bakuchiol, het natuurlijk alternatief

Bakuchiol wordt gepromoot als een natuurlijk alternatief voor retinol. Het is een stof die van nature aanwezig is in de zaden en bladeren van de Psoralea corylifolia, een plant die in Azië groeit en de eigenschappen ervan zouden vergelijkbaar zijn met die van retinol als antioxidant. Ook bootst dit bestanddeel de celvernieuwing en collageenproductie na van vitamine A. De voordelen zijn dat het niet irriterend is en dat het veilig is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het grote nadeel: het vermindert geen ouderdomsvlekken, terwijl dit net één van de belangrijkste eigenschappen is van retinol. Ook is het gebruik ervan op lange termijn niet gekend omdat het in de cosmetica pas sinds kort in formules wordt gebruikt. 

 

 

Kortom: retinol is een ultra-krachtige anti-huidverouderingscocktail. Wij hebben hét product die het bestanddeel helemaal tot zijn recht doet komen, namelijk de Active Repair. De Active Repair bevat:

 

  • 1% Retinol (Waarbij je de effecten kan zien vanaf een concentratie van 0,3%)
  • 1% Vitamine C: niet alleen erkend voor zijn verlichtende en anti-aging kenmerken, maar ook de effecten van retinol stimuleert. 
  • 3% glucosamine: stimuleert de natuurlijke productie van hyaluronzuur
  • 2% vitamine E: een antioxidant die bekend staat om zijn werking tegen fotoveroudering.
  • Vitamine B3: een krachtige ontstekingsremmende werkstof die dus roodheid en ontstekingen die door retinol kunnen worden veroorzaakt, vermindert. Maar het voorkomt ook de versnelde huidveroudering door suikers (glycatie)
  • En tot slot epidermale groeifactoren (1% EGF en 1% IGF), proteïnen die de celvernieuwing en herstelling in gang zetten.

Laatste nieuws

...
Zo beschermt én herstelt u uw huid tegen externe agressies

Al gemerkt dat de huid iets gevoeliger is in de maand november? Door externe agressies zoals koude en wind, moet de huid extra beschermd worden. In deze skincare routine is het doel de huid te hydrateren en te beschermen van invloeden van buitenaf. Met deze skincare routine is uw huid klaar om weer en wind te trotseren, maar ze zal ook uw huid weer herstellen na een intensieve wandeling.

Lees meer
...
Hoe oxidatieve stress het verouderingsproces versnelt

Iedereen wordt ouder, toch zijn er factoren die een invloed hebben op het verouderingsproces. Externe agressies, onze levensstijl, erfelijkheid of ons voedingspatroon beïnvloeden hoe snel we ouder worden. Ook bestaat er zoiets als oxidatieve stress, bij een frequente blootstelling hieraan verouderen we van binnen en buiten veel sneller. Maar wat is het precies?

Lees meer
...
Geef jouw huid ook in de herfst een summerglow!

Nu de herfst is begonnen, de dagen stilaan korter worden en de temperatuur daalt, gaan we opzoek naar andere oplossing om die gezonde zomergloed te houden. Seizoensveranderingen hebben een grote invloed op onze huid en haar. In dit artikel lees je wat die invloeden zijn, hoe je je huid ervoor beschermt en hoe je opnieuw zorgt voor een gezonde summerglow, zelf in de herfst!

Lees meer