05 May 2021

De voor- en nadelen van zonlicht op de huid

Waar het vroeger de trend was om urenlang in de zon aan die bruine gloed te werken, is er nu steeds meer awareness over de positieve en negatieve aspecten van blootstelling aan de zon. Hier lees je wat de voor- en nadelen zijn van zonlicht, het verband met oxidatieve stress en 10 tips met hoe je jezelf kan beschermen tegen UV-stralen.
...

Waar het vroeger de trend was om urenlang in de zon aan die bruine gloed te werken, is er nu steeds meer awareness over de positieve en negatieve aspecten van blootstelling aan de zon. Hier lees je wat de voor- en nadelen zijn van zonlicht, het verband met oxidatieve stress en 10 tips met hoe je jezelf kan beschermen tegen UV-stralen.

 

Wat is zonlicht?

Voordat we kunnen begrijpen welke invloeden zonlicht heeft op de huid, is het belangrijk eerst te weten wat het precies is. Zonlicht bestaat uit verschillende soorten stralingen, ultraviolette straling (UV-stralen), infrarood licht en zichtbaar licht. Deze verschillende stralingen hebbend daarbij verschillende golflengtes en die golflengtes worden uitgedrukt in nanometers. De langste golven horen bij de infrarood stralingen (700nm- 1mm) deze zorgen voor de warmte van zonlicht, de kortste golven zijn de ultraviolette golven ( 280-400nm). En dan is er ook nog zichtbaar licht, die een golflengte heeft van  400-700 nm.

UV stralen kunnen op hun beurt opgesplitst worden in drie categorieën :

  1. UV-a straling: deze straling dringt door tot in je huid.
  2. UV-b straling: deze straling biedt een natuurlijke bescherming tegen de zon door verkleuring en verdikking van de huid.
  3. UV-c straling: deze straling bereikt de aarde niet.

Omdat UV-A stralingen doordringen in de diepere huidlagen, kunnen ze deze ook beschadigen. Het zijn deze stralen die bij overmatige blootstelling aan de zon rimpels, huidletsels, vlekjes, pigmentvlekken en huidkanker kunnen veroorzaken.

Vaak wordt er gedacht dat hoe warmer het is, hoe meer de zon de huid kan beschadigen, toch is dit niet het geval. Het is niet de temperatuur die een invloed heeft op de intensiteit van zonlicht, maar de voglende zaken: de stand van de zon, de hoeveel wolken, verse sneeuw, schaduw, stof of vocht in de atmosfeer, de dikte van de ozonlaag en zand. Zand, sneeuw en water weerkaatsen de UV-stralen, maar ook mensen die binnen zitten worden blootgesteld aan zonlicht.

 

 

De voordelen van zonlicht

Een algemeen bekend voordelen van zonlicht is de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D heeft verschillende functies in ons lichaam: het zorgt voor een goede weerstand, sterke botten, tanden en spieren en verlaagt het risico op darmkanker.

UV stralen zorgen ook:

  • Voor een opgewekter gevoel en goed humeur
  • Het heeft een positief effect op een hoge bloeddruk
  • Verlicht symptomen van Alzheimer
  • heeft een positief effect op het denkvermogen waardoor je je beter kan focussen
  • Werkt ter behandeling van psoriasis
  • Reageert op infecties
  • Vermindert de eetlust
  • Er komt meer endorfine vrij

 

De nadelen van zonlicht

 

Het grootste nadeel van de effecten van zonlicht op de huid, is de vorming van oxidatieve stress waardoor de huid sneller veroudert.  Oxidatieve stress of oxidatie stress staat ook in verband met overmatige blootstelling en UV-stralen en waarom ze de huid sneller doen verouderen. Het is een chemische stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen oftewel vrije radicalen vrijkomen dan gebruikelijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld door luchtvervuiling, roken, lichamelijke of mentale stress, te veel blootstelling aan de zon, overgewicht en meer. Bij teveel vrije radicalen ontstaat er oxidatie. Tijdens oxidatie vallen die vrije radicalen moleculen en genen aan waardoor de structuur van de cel verandert. Als gevolg hiervan moeten gezonde cellen meer energie verbruiken om de cel gezond te houden. Tijdens dit proces worden eiwitten aangetast en is het DNA beschadigd en daardoor verouderd de huid als gevolg sneller. 

 

Overmatige blootstelling heeft nog andere nadelen waar we onze uit tegen beschermen, zonnebrand is daarbij vaak het eerste en meest voorkomende nadeel. Wanneer we te lang en onbeschermd in de zon komen, kleurt de huid rood en voelt ze schraal, onze huid is dan verbrand. Wie veel in de zon komt, ziet de nadelen hiervan vaak op lange termijn: het verschijnen van pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes. Een snellere huidveroudering is hét eerste symptoom van overmatige onbeschermde blootstelling aan de zon. Vooral de afbraak van collageen en elastine doen de huid ouder lijken. Deze eiwitten geven de huid namelijk stevigheid en veerkracht. Het andere grote nadeel van zonlicht is huidkanker en de vorming van melanomen, waarbij onbeschermde blootstelling aan UV-stralen dé hoofdoorzaak is. Het veelvoudig verbranden kan bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker.

 

Andere nadelen op een rijtje:

  • De vorming van melanomen
  • Oogletsels
  • Zonneallergie
  • Maar ook de vorming van melanomen

10 Tips om de huid te beschermen tegen de zon:

  1. Smeer je dagelijks in met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor van minstens 30+
  2. Smeer je minstens om de twee uur opnieuw in
  3. Draag in de zon een hoed of pet met zonnebril
  4. Smeer je in 20min voor je onder de zon gaat
  5. Gebruik een waterbestendige zonnecrème
  6. Drink veel water
  7. Hou rekening met je huidtype, hoe lichter de huid hoe hoger de beschermingsfactor moet zijn
  8. Vermijd de zon en ga eerder in de schaduw zitten
  9. Draag bedekkende kledij
  10. Smeer je ook in op een niet-zonnige dag

 

Product Tip

Overtuigd van een dagelijkse zonbescherming? Met de nieuwe SUN CREAM van Celestetic ziet jouw huid er niet alleen jonger uit, de zonnebrandcrème met een factor van 50+ bevat daarnaast tal van anti-aging ingrediënten die jouw huid er extra jong doen utizien. Denk maar aan hyaluronzuur voor meer hydratatie en volume, Bètaglucaan die de huid beschermt tegen agressies van buitenaf en de genezing van de huid stimuleert, Vitamine E die komaf maakt met pigmentvlekken en fijne lijntjes en tenslotte Karité boter die de huid extra voedt en hydrateerd.

 

Laatste nieuws

...
Alles wat je moet weten over Dermaroller: Onthul de schoonheid van je huid

De Dermaroller is een onmisbaar hulpmiddel voor schoonheid en huidverzorging geworden. Dit kleine instrument met micronaalden belooft opmerkelijke resultaten bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het stimuleren van de collageenproductie. Maar wat is een Dermaroller precies en hoe werkt het? In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van de Dermaroller in detail, kijken we naar de verschillende types, hun voordelen en gebruik, en de voordelen die ze voor je huid kunnen opleveren.

Lees meer
...
Zachte scrubs met fruitzuren: AHA's en BHA's begrijpen

Alpha-hydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's) zijn steeds populairdere ingrediënten voor huidverzorging en worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid zachtjes te exfoliëren en de textuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Als je het verschil tussen de twee begrijpt en weet hoe je ze effectief in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen, kan dat een aanzienlijk verschil maken in je zoektocht naar een gezonde, stralende huid.

Lees meer
...
De drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, bedoeld om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen voor een stralende, gladdere teint. Er zijn drie soorten peeling: fysisch, chemisch en enzymatisch. Elke methode biedt unieke voordelen en is geschikt voor verschillende huidtypes. Inzicht in deze exfoliatiemethoden kan je helpen de methode te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Lees meer