26 Mar 2020

EGF in Cosmetica

...

Wat zijn EFG's?

Epidermale groeifactoren (EGF) zijn een familie van verschillende eiwitten die van nature in het lichaam aanwezig zijn. Ze zijn een essentieel element in de groei en regeneratie van cellen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het op gang brengen van de regeneratie van microvasculaire netwerken en wondgenezing door de synthese van collageen, elastine en hyaluronzuur te initiëren. Ze werden in 1986 ontdekt door Stanley Cohen en Rita Levi-Montalcini en kregen dat jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde. De laatste tijd is het mogelijk geworden om ze op een veilige en gestandaardiseerde manier te produceren.

Hoe werken EFG's?

Groeifactoren zijn moleculen die van nature aanwezig zijn in het lichaam en die fungeren als intercellulaire boodschappers, die groei-, vermenigvuldigings- en regeneratie-instructies doorgeven aan de cellen. Ze zijn een fundamenteel element in het onderhoud van de huid en het genezingsproces van wonden. Helaas neemt hun concentratie met de leeftijd af, zodat het proces van collageenvernietiging, dat van nature plaatsvindt onder de destructieve effecten van vrije radicalen (zie hier), bij ouderen niet goed wordt gerepareerd.

Hoe de natuurlijke productie van groeifactoren stimuleren?

De productie van groeifactoren is een natuurlijk proces dat in gang wordt gezet wanneer het lichaam bepaalde weefsels moet herstellen. Het is mogelijk om collageen met crèmes te stimuleren als ze een hoge concentratie van bepaalde stoffen bevatten zoals glycolzuur, vitamine C of EGF.

Wat is het verschil tussen hormonen en groeifactoren?

Hormonen worden geproduceerd door klieren en werken op plaatsen ver van de plaats waar ze worden geproduceerd (zodat ze oraal kunnen worden ingenomen). Groeifactoren werken lokaal, in de buurt van de gebieden waar ze worden afgescheiden.

Zijn er fysiotherapeutische toepassingen voor FGC?

Van FGC is aangetoond dat het een belangrijke bijdrage levert aan de wondgenezing. Daarom worden FGC's gebruikt in beschadigde delen van het lichaam, zoals brandwonden, verwondingen of ongevallen. Uit onderzoek is gebleken dat EFG's de snelheid waarmee wonden of brandwonden genezen, verhogen omdat ze ertoe bijdragen dat beschadigde cellen worden vervangen door gezondere cellen. Dit is de reden waarom de meeste tot nu toe verkochte EFG-crèmes bijvoorbeeld bedoeld zijn voor gebruik na verbranding.

Hoe kan cosmetica met EFG gunstig zijn voor de huid?

Het EFG verhoogt de regeneratie van huidcellen aanzienlijk. Meer bepaald communiceren ze rechtstreeks met de huidcellen om meer collageen en elastine te produceren. Momenteel is het het krachtigste cosmetische ingrediënt om een dergelijk stimulerend effect op te wekken. Daarom kan een EFG-behandeling de biologische tekenen van veroudering echt omkeren.

Wat zijn de zichtbare effecten van FGC's?

De resultaten van verschillende klinische studies hebben aangetoond dat de toepassing van huidcrèmes met groeifactoren:

  • vermindert het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels
  • stimuleert de collageensynthese
  • verbetert de verschijning van ouderdomsvlekken
  • vermindert pigmentatie en huidonregelmatigheden
  • verbetert de huidtextuur en elasticiteit

Hoe worden FGC's geproduceerd?

In de afgelopen jaren hebben wetenschappers methoden ontdekt om stabiele groeifactoren te genereren uit genetisch gemodificeerde micro-organismen. Het hyaluronzuur dat in veel crèmes aanwezig is, wordt geproduceerd volgens hetzelfde biotechnologische procédé.

Wat is de beste manier om op het EFG gebaseerde behandelingen te gebruiken?

Onze aanbeveling is om de behandeling met het EFG te beperken tot 4-6 weken (tweemaal daags) en deze elke 3-6 maanden te herhalen. Tussen de behandelingen door adviseren wij pure crèmes met een beperkt aantal geconcentreerde ingrediënten: hyaluronzuur, peptiden, vitamine C en E.

Zijn er negatieve effecten van EFG-crèmes?

Tot op heden zijn er na uitgebreid onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek geen negatieve effecten gemeld of ontdekt op het gebruik van het EFG voor cosmetische doeleinden. De concentraties, na het aanbrengen van de huid, verhogen hun niveau in de huid tot hetzelfde niveau dat van nature in de huid zou voorkomen na een kleine kras/scrap. Omdat ze de celvermeerdering stimuleren, worden EFG-crèmes echter niet aanbevolen voor mensen met huidziekten.

Hebben FGC's bijwerkingen?

Geen, EFG's zijn van nature aanwezig in alle menselijke lichamen (zelfs in speeksel) en een goed niveau van EFG in de huid is over het algemeen een teken van gezonde huid en spel.  

Laatste nieuws

...
Ice Facial: een ijskoude verzorging met verfrissende beloften

Populair gemaakt door beroemdheden zoals Hailey Bieber, is de #IceFacial of het ijsbad voor het gezicht uitgegroeid tot een van de meest besproken beautytips van 2025. Tussen een onmiddellijke glow en beloften van versteviging, spreekt deze eenvoudige en natuurlijke methode velen aan, maar roept ze ook vragen op over haar werkelijke doeltreffendheid en beperkingen.

Lees meer
...
Mei: Maand van de Huidkankerbewustwording – Begrijpen, Voorkomen, Beschermen

Mei is internationaal erkend als de maand van de huidkankerbewustwording. Het is een uitgelezen moment om stil te staan bij een vaak onderschatte realiteit: huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker wereldwijd, maar ook een van de meest te voorkomen. Een beter begrip van de oorzaken, symptomen en preventieve maatregelen kan letterlijk levens redden.

Lees meer
...
Skip-care: de minimalistische huidverzorgingsroutine die uw huid goed doet

Overbelaste routines met 10 stappen, een overvloed aan producten, en toch een geïrriteerde huid? Misschien is minder echt meer. Skip-care, afkomstig uit Zuid-Korea, is de kunst van het overslaan van overbodige stappen en focust op het essentiële.

Lees meer