29 Apr 2024

Waarom en hoe moet je je huid beschermen tegen de zon? De complete gids!

Je huid beschermen tegen de zon is veel meer dan een eenvoudige aanbeveling. Het is essentieel om onze huid het hele jaar door gezond en jong te houden. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het cruciaal is om je huid tegen de zon te beschermen en wat de beste manieren zijn om dit effectief te doen.
...

De gevaren van de zon voor de huid

De schadelijke effecten van UV-stralen op de huid

De ultraviolette (UV) stralen die door de zon worden uitgezonden zijn zowel onzichtbaar als verraderlijk. Hoewel UVB-stralen voornamelijk verantwoordelijk zijn voor zonnebrand, kunnen ze ook het DNA van onze huidcellen beschadigen, waardoor het risico op huidkanker toeneemt, met name basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. UVA-stralen dringen ook dieper door in de huid en veroorzaken vroegtijdige veroudering, gekenmerkt door rimpels, huidverslapping en ouderdomsvlekken. Deze schade kan cumulatief zijn en jaren later zichtbaar worden, wat het belang onderstreept van bescherming tegen de zon vanaf jonge leeftijd.

De bedreiging van blauw licht

Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door de schermen van onze elektronische apparaten kan ook de huid beschadigen. Dit licht kan oxidatieve stress veroorzaken, wat leidt tot een verhoogde productie van vrije radicalen en een versnelde veroudering van de huid. Studies suggereren zelfs een verband tussen langdurige blootstelling aan blauw licht en schade aan de huidbarrière, wat kan leiden tot verhoogde ontsteking en gevoeligheid van de huid.

Schade op lange termijn

Naast de onmiddellijke risico's van zonnebrand en verbranding, kan overmatige blootstelling aan de zon ook schade aan de huid op de lange termijn veroorzaken. Deze schade omvat fotoveroudering, gekenmerkt door rimpels, huidverslapping, ouderdomsvlekken en een ongelijkmatige huidtextuur.

Verhoogd risico voor sommige mensen

Sommige mensen zijn kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van de zon dan anderen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een lichte huid, kinderen, ouderen en mensen die bepaalde fotosensibiliserende medicijnen gebruiken. Daarom is het voor deze groepen van cruciaal belang om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om zich tegen de zon te beschermen.

Hoe kunnen we onze huid goed beschermen tegen de zon?

  1. De juiste beschermingsfactor kiezen Het is cruciaal om een zonnecrème te kiezen met een beschermingsfactor (SPF) die geschikt is voor je huidtype en blootstelling aan de zon. Een hogere SPF wordt aanbevolen voor optimale bescherming.
  2. Breng zonnebescherming op de juiste manier aan: het is belangrijk om voldoende zonnecrème aan te brengen en deze om de twee uur opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of bij overmatig transpireren.
  3. Naast het aanbrengen van zonnecrème raden we aan beschermende kleding en een zonnebril te dragen en op het heetst van de dag in de schaduw te blijven voor maximale bescherming.

Maak zonbescherming onderdeel van je dagelijkse routine

Maak van zonbescherming een reflex
Door van zonbescherming een dagelijkse gewoonte te maken, zelfs op bewolkte dagen, zorgen we voor een constante bescherming tegen UV-stralen.

Gebruik huidverzorgingsproducten met ingebouwde zonbescherming
Door vochtinbrengende crèmes, foundations en make-up met ingebouwde SPF te gebruiken, voegen we een extra laag zonbescherming toe aan onze dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Sun Protect van celestetic, de hoogste bescherming voor een geconserveerde, gehydrateerde en stralende huid, dag in dag uit.

Sun Protect is het nieuwe SPF 50+ zonverzorgingsproduct dat niet mag ontbreken in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Deze zonnecrème is verrijkt met zorgvuldig geselecteerde actieve ingrediënten en biedt een complete oplossing voor een ultrabeschermde, gehydrateerde en diep gekalmeerde huid.

  1. Beschermt de huid effectief dankzij een combinatie van breedspectrumfilters die UVA- + UVB-stralen en blauw licht blokkeren
  2. Brengt het microbioom en de algehele gezondheid van de huidflora weer in balans
  3. Hydrateert en versterkt de vochtbarrière van de huid
  4. Kalmeert de huid en versterkt haar natuurlijke afweermechanismen.

Conclusie

Je huid beschermen tegen de zon is niet alleen een kwestie van schoonheid, maar vooral van gezondheid. Door de juiste zonbeschermingsroutine toe te passen, investeren we in de gezondheid en jeugdigheid van onze huid op de lange termijn. We mogen nooit vergeten dat schade door de zon voorkomen veel gemakkelijker is dan achteraf herstellen.

Laatste nieuws

...
Bereid je huid voor op de zomer: Een complete gids voor gezicht en lichaam

De komst van de zomer luidt vaak een verhoogde blootstelling aan de zon en meer buitenactiviteiten in. Om optimaal van de zomer te kunnen genieten en tegelijkertijd de gezondheid en schoonheid van je huid te behouden, is het essentieel om je huid goed voor te bereiden. In dit artikel bekijken we hoe belangrijk het is om je huid voor te bereiden op de zomer, waarbij we ons richten op zowel je gezicht als je lichaam. We kijken naar de belangrijkste actieve ingrediënten waarop je je moet richten en geven praktische tips voor een effectieve voorbereidingsroutine.

Lees meer
...
Waarom en hoe moet je je huid beschermen tegen de zon? De complete gids!

Je huid beschermen tegen de zon is veel meer dan een eenvoudige aanbeveling. Het is essentieel om onze huid het hele jaar door gezond en jong te houden. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het cruciaal is om je huid tegen de zon te beschermen en wat de beste manieren zijn om dit effectief te doen.

Lees meer
...
De juiste zonnecrème kiezen? Ja, maar hoe?

Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is een essentiële stap in het beschermen van onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Met zo veel opties op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor onze behoeften. In dit artikel gaan we dieper in op de criteria voor het kiezen van een effectieve zonnebrandcrème en op de belangrijkste actieve ingrediënten waar je op moet letten voor optimale bescherming.

Lees meer